Ruskulturhistorie

Dark web

Internett har en underside, eller en underskog. Et sted hvor ikke Google når ned. Ingen vet hvor mange nettsider som befinner seg her, men underskogen er flere hundre ganger så stor som det søkbare nettet. Kanskje er den flere tusen ganger større.

Det er et sted for nettverk som markedsfører og omsetter narkotika. Tunge stoffer, kokain, amfetamin, LSD, selges over en lav sko. Ofte til under gatepris.
Noen av nettverkene som skjuler seg på «det mørke nettet» består av nordmenn og de tilbyr narkotiske stoffer til kunder i Norge.

Markedene er som internasjonale godteributikker for personer som er ute etter narkotika, våpen, stjålet informasjon, lugubre dataprogram og falske varer. Alt kan kjøpes.

Nettverkene sender narkotikaen til kundene med innenrikspost som ikke kan spores. Det eksisterer ingen statistikk for beslaglagt innenrikspost. Fordi ingen kontrollerer brevposten.
1023 saker som gjaldt narkotikaforsendelser ble avgjort av påtalemyndigheten i fjor. Kun i 33 av disse ble det idømt fengselsstraff.
– Å bestille narkotika fra nettet er nærmest straffefritt, ser det ut til, sier Lars Holmen, som er leder i Norsk Narkotikapolitiforening.

For å handle på kryptomarkedene, må kundene veksle inn vanlige penger i bitcoins før de overføres til selgeren. Avansert kryptografi i form av digitale signaturer beskytter Bitcoin-brukernes penger.
Bitcoin slår beina under en vanlig etterforskningsmetode:
Det gjør det veldig vanskelig å følge pengene.

Kryptomarkedenes infrastruktur legger i tillegg ekstra lag med anonymitet rundt hver pengetransaksjon. Bitcoin-summen splittes i mange mindre deler, før de mindre beløpene sendes gjennom en mengde andre kontoer i systemet. Narkotikaselgeren får til slutt inn beløpet han skal ha, som summen av de mindre delene.

– Ressurssterke kriminelle har alltid hatt muligheten til å lage innfløkte systemer for pengeoverføring. Med bitcoin er teknikkene tilgjengelige for kriminelle med mindre ressurser. Siden det er så billig, er det også mulig å bruke det for små beløp

– Det er sagt fra politisk hold at politiet skal ha større tilstedeværelse på internett. Men internett er stort.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Information

This entry was posted on February 3, 2015 by in Forbudskonsekvenser, Organisert kriminalitet.
%d bloggers like this: